Tekenen voor professionals

Voor iedereen die graag wil tekenen en schilderen met zijn doelgroep. En op zoek is naar inspiratie. Geschikt voor onderwijspersoneel, activiteitenbegeleiders, ouderenbegeleiders, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf personeel, betrokken ouders, jongerenwerkers enzovoorts. Werk je met mensen? En wil je graag leuke, originele, makkelijke, mooie werkvormen doorgeven? Dan zit er vast een hele leuke cursus voor je bij.

Het is mogelijk om als team op te geven. Deze cursussen kunnen ook op locatie gegeven worden als onderdeel van een inspirerende teamdag.

Wat is er mogelijk?

Krassend en golvend tekenen; Op en neer, heen en weer…
Laat je verrassen tijdens deze cursus. In vier avonden worden verschillende werkvormen aangereikt. We gaan energetisch tekenen. Dat is tekenen en schilderen vanuit het krassen. We gaan met vormen en sjablonen werken. De golfbeweging. Heerlijk inspirerende tekenvormen, waarbij je geen tekenervaring nodig hebt. Het plezier en het doen staat voorop. Je doet het zelf, zodat je precies weet hoe een werkvorm gaat. Deze werkvormen zijn geschikt voor kleine kinderen tot ouderen. We bekijken en bespreken elkaars werk, dat werkt zeer inspirerend. 

Tekeningen lezen; Ga in gesprek met de tekening…

Ben jij ook zo nieuwsgierig wat de tekening te vertellen heeft? Mensen hebben een binnenwereld en buitenwereld. Door te tekenen en verschillende opdrachten komt onze binnenwereld op papier. We maken zelf tekeningen en gaan ze goed bekijken. Het is ook mogelijk om tekeningen mee te nemen. Elk mens heeft zijn/haar eigen tekentaal. Vraag iemand maar eens een boom te tekenen. Geen mens doet dat hetzelfde. We bekijken de tekening op vijf manieren aan de hand van het model KIEST. Dat staat voor kleur, interactie, energie, symbolen en tijd/ruimte. Na deze korte introductiecursus heb je geleerd dat een tekening heel wat te vertellen kan hebben. En leer je om in gesprek te gaan met de tekening.

Creatieve communicatie.

Mensen communiceren wat af. Door middel van woorden, door je lichaamshouding, door te schrijven en te tekenen.
In deze cursus gaan we veel communiceren op papier. Dat zijn allerlei werkvormen waarin je samen tekeningen maakt. Dit is erg leuk en leerzaam om te doen met je kind, puber, cliënt, patiënt, partner, collega, kinderen in je klas enzovoorts. Soms zijn er geen woorden om iets uit te drukken. Of is alles al gezegd. Dan is het heerlijk om samen iets te creëren. En op papier bezig te zijn. Kom het ervaren en gebruik deze werkvormen later in je werk of thuis.

Hundertwasser, de architectuurdokter.

Hundertwasser was een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte niet alleen kleurige schilderijen, maar ook kleurige, fantasierijke gebouwen waarbij hij bomen liet groeien op de daken!
Kaarsrechte, fantasieloze huizen waren in zijn ogen ziek en daarom bedacht hij een nieuw beroep: architectuurdokter. Hij had zo zijn eigen kijk op de wereld. Ieder mens heeft namelijk 5 huiden die hem omhullen: zijn eigen huid, zijn kleding, zijn huis, zijn familie, vrienden en land en als laatste huid de natuur, het milieu, de wereld. Daarmee zegt hij eigenlijk: de wereld dat ben jij! Hoe zorg jij voor al deze ‘huiden’? We laten ons inspireren door de ideeën, architectuur en schilderijen van Hundertwasser en daarna mag jij je eigen wereld, op een Hundertwasser manier, vormgeven. Deze werkvormen maken de kunstenaar in je wakker. Het resultaat is altijd heel mooi. Leuk om te doen voor kinderen, jongeren en volwassen.

Pestproblemen? Ga eens tekenen!

Pesten is een lastig probleem. Er wordt vaak al veel aan gedaan met allerlei sociale vaardigheidstrainingen op scholen. Het is ook mogelijk om de tekening in te zetten voor dit probleem. Hier zijn speciale oefeningen voor geschikt. We gaan ook op zoek naar de vrede en rust in jezelf en tekeningen rondom ‘vrede’ maken.
In deze cursus krijg je per avond 1 of 2 werkvormen die je zelf gaat doen. Die je kunt inzetten bij de gepeste en de pesters. Heel praktisch en je ziet direct resultaat.
Bovenstaande cursussen kunnen ook worden gegeven op aanvraag. Als het voor uw organisatie handiger is om op een andere avond te komen of overdag dan is dat ook mogelijk. De onderwerpen kunnen ook besproken worden. Als u bijvoorbeeld met een team een bepaalde cursus wil doen en uw wensen zijn anders. Dan is dat bespreekbaar.